Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mychu
    Classic
    • 2014
    • 22

Zamieszczone przez Wosho
    Nie rozumiem wydawania +50% na samochód w identycznej wersji silnikowej.
    Co takiego niezbędnego masz w takiej wersji co usprawiedliwia dopłate 30k??
    Rozumiem jakbys brał RS, ale 1.4 za 100k??
    A wytłumacz mi sens dopłacania 9 tyś zł do 1.8 TSI by otrzymać dodatkowe 40 kM powyżej 250 nm kiedy moja jazda po autostradach to 20% wykorzystywania auta. Nie lepiej za tą kasę doposażyć samochód by z tego dodatkowego wyposażenia korzystać na codzień?

Oto moja specyfikacja http://skoda-car-configurator.clouda...rCard/51921161
    Ciekaw jestem komentarzy...

Komentarz

• Himenek
      Rider
      • 2014
      • 412

mnie RS mniej wyjdzie

Komentarz

• Mychu
        Classic
        • 2014
        • 22

Zamieszczone przez Himenek
        mnie RS mniej wyjdzie
        z DSG i Columbusem?

Komentarz

• Himenek
          Rider
          • 2014
          • 412

z DSG bez Columbusa bo nie potrzebuje

Komentarz

• bob_best
            Rider
            • 2013
            • 744
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Mychu
            Zamieszczone przez Wosho
            A wytłumacz mi sens dopłacania 9 tyś zł do 1.8 TSI by otrzymać dodatkowe 40 kM powyżej 250 nm kiedy moja jazda po autostradach to 20% wykorzystywania auta. Nie lepiej za tą kasę doposażyć samochód by z tego dodatkowego wyposażenia korzystać na codzień?

dla mnie zacna konfiguracja (chętnie bym wziął :diabelski_usmiech), ale jedno wg mnie powinieneś zmienić (rozważ to):
            Pakiet Life Plus do 60 000 km -> nie wiem ile jeździsz, ale ja jednak polecam do 120 000km (też taki pakiet wziąłem) - 60kkm to trochę mało na 4 lata.

Jak pojeździłem swoim autem trochę, to też nie widzę sensu dopłacania do 1.8, 1.4 jeździ na prawdę sprawnie; dopłata do 2.0TDI w moim wypadku też byłaby bez sensu (spalania wychodzą w okolicach 6l).
            Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• mufel
              Ambiente
              • 2014
              • 194

Zamieszczone przez Mychu
              Zamieszczone przez Wosho

na autostradzie 1.4 jest ok bo jedziesz plynnie ale na normalnych trasach 1.8 i te 40 koni daja roznice a do tego roznica w zawieszeniu. Ja osobiscie duzo jezdze w trasie i dla mnie doplata do mocniejszej wersji byla naturalna. Jak dla mnie wazniejszy byl silnik niz np wybor nawigacji i kilku bajerow. Ale to jest indywidualnia decyzja jak ktos ma ochote to moze kupic 1.2 na wypasie za 100 tys.

Komentarz

• Mychu
                Classic
                • 2014
                • 22

Zamieszczone przez Himenek
                z DSG bez Columbusa bo nie potrzebuje
                To nie wiem jak liczyłeś ale mi RS z DSG bez Columbusa wychodzi prawie 130 tysi a to 15 tysi więcej niż w mojej. Niby "niewiele" ale Tak by można dokładać w nieskończoność...

Pokażesz swoją specyfikację?

Komentarz

• ryjeks
                  Rider
                  • 2010
                  • 488
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Mychu
                  Oto moja specyfikacja http://skoda-car-configur...arCard/51921161
                  Wszystko git.

Z mojego punktu widzenia kontrowersyjne są 3 elementy:
                  Columbus: nieprzyzwoicie duża dopata, Amundsen do przełknięcia
                  Skóra na fotelach + tkanina: również nieprzyzwoicie duża dopłata, a idealnie byłoby mieć alcantarę, ale tam już 5000 zł :roll:
                  Pakiet chrom: po prostu osobiście mi nie leży, a że jeszcze trzeba oddać 1000 zł to już całkiem mi się nie podoba :wink:

Natomiast brak mi:
                  aktywny tempomat: grzech nie wziąć :wink:
                  fotel z pamięcią: jeździmy z żoną na zmianę i problem ustawiania fotela i lusterek odchodzi
                  podwójna podłoga: po złożeniu siedzeń mamy równą podłogę i fajny schowek
                  + ewentualne składanie foteli od strony bagażnika.
                  gniazdko 230V: dobra rzecz, niekoniecznie kiedykolwiek będzie użyte :lol:

Poziom wyposażenia do bardzo indywidualna sprawa, bo dla mnie aktywny tempomat to mus,
                  a dla innej osoby, która nawet zwykłego nie używa to głupota i kasa w błoto :szeroki_usmiech

Komentarz

• trasat23
                    Rider
                    • 2010
                    • 417

Zamieszczone przez Mychu

Trójramienna wielofunkcyjna kierownica za 500 zł! W konfiguratorze to jest za 100 zł.
                    Zestaw siatek i dywaniki dostałem gratis przy cenie auta 85500zł
                    System kontroli ciśnienia w ogumieniu moim zdaniem zbędny gadżet. Bardziej może denerwować.
                    Silnik też taki wybrałem. Pewnie w zupełności wystarczy.
                    Dobrałbym jeszcze pakiet serwisowy na 4 lata. Ja tak zrobiłem i mam spokój przez cały czas użytkowania samochodu

Teraz tylko złożyć zamówienie i przy dobrych wiatrach odbierzesz na Wigilię :lol:
                    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• spike1314
                      Drive
                      • 2013
                      • 61

Ja bym jednak bez większego namysłu wybrał Mazdę 6 (najwyżej zjechałbym z wyposażenia do niższej ceny) - w O3 trochę czuć w materiałach, zawieszeniu (1.4) i prowadzeniu, że jest to kompakt i to trochę budżetowy a nie klasa średnia. Jedyny plus O3 1.4 w stosunku do Mazdy 6 to jak przypuszczam niższe spalanie i .... możliwość skonfigurowania sensownego auta prawie 1/2 ceny niższej niż Mazda 6.

Komentarz

• mufel
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 194

Zamieszczone przez spike1314
                        Ja bym jednak bez większego namysłu wybrał Mazdę 6 (najwyżej zjechałbym z wyposażenia do niższej ceny) - w O3 trochę czuć w materiałach, zawieszeniu (1.4) i prowadzeniu, że jest to kompakt i to trochę budżetowy a nie klasa średnia. Jedyny plus O3 1.4 w stosunku do Mazdy 6 to jak przypuszczam niższe spalanie i .... możliwość skonfigurowania sensownego auta prawie 1/2 ceny niższej niż Mazda 6.
                        Gdzie mazda 6 a octavia 3 1.4 tsi. wykonanie i jazda tym samochodem to inna bajka, chyba że komuś konfiguracja wychodzi w podobnej cenie, ale wątpie, zaraz będziemy porównywać prawie podstawową jednostkę w octavii z Audi A5

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Mychu, zamow sobie podgrzewane fotele, albo webasto
                          trasat23, jaka masz konfiguracje?
                          Black magic

Komentarz

• spike1314
                            Drive
                            • 2013
                            • 61

Zamieszczone przez mufel
                            Gdzie mazda 6 a octavia 3 1.4 tsi. wykonanie i jazda tym samochodem to inna bajka, chyba że komuś konfiguracja wychodzi w podobnej cenie, ale wątpie, zaraz będziemy porównywać prawie podstawową jednostkę w octavii z Audi A5
                            Opisywałem na post Mychu który wahał się stronę wcześniej czy kupić Mazdę 6 czy dopasioną O3 1.4 - mam tutaj podobne zdanie do Ciebie tzn nie są to porównywalne samochody.

Komentarz

• Mychu
                              Classic
                              • 2014
                              • 22

Zamieszczone przez ryjeks
                              Z mojego punktu widzenia kontrowersyjne są 3 elementy:
                              Columbus: nieprzyzwoicie duża dopata, Amundsen do przełknięcia
                              Skóra na fotelach + tkanina: również nieprzyzwoicie duża dopłata, a idealnie byłoby mieć alcantarę, ale tam już 5000 zł :roll:
                              Pakiet chrom: po prostu osobiście mi nie leży, a że jeszcze trzeba oddać 1000 zł to już całkiem mi się nie podoba :wink:

Natomiast brak mi:
                              aktywny tempomat: grzech nie wziąć :wink:
                              fotel z pamięcią: jeździmy z żoną na zmianę i problem ustawiania fotela i lusterek odchodzi
                              podwójna podłoga: po złożeniu siedzeń mamy równą podłogę i fajny schowek
                              + ewentualne składanie foteli od strony bagażnika.
                              gniazdko 230V: dobra rzecz, niekoniecznie kiedykolwiek będzie użyte :lol:

Poziom wyposażenia do bardzo indywidualna sprawa, bo dla mnie aktywny tempomat to mus,
                              a dla innej osoby, która nawet zwykłego nie używa to głupota i kasa w błoto :szeroki_usmiech
                              Skóra na fotelach - chciałem jasną tapicerkę bo mi się mega podoba. Mam jednak małe dzieci dlatego wziąłem skórę. Alcantara jak zauwazyłeś dużo droższa, dlatego wybrałem opcje z materiałem która wygląda znakomicie i się sprawdza.
                              Tempomat - nie potrzebuję aktywnego, wystarczy mi standard. Teraz w A4 mam i użyłem może z 3 razy.
                              Podwójna podłoga - coś tam było nie tak. Że jak ją wezmę to nie moge potem maty podwójnej dołozyc, prawda?
                              Fotel z pamięcią - to mój samochód, żona ma swój dlatego dla mnie zbędne
                              Pakiet chrom - mi się podoba
                              Gniazdko 230v - nie widzę zastosowania...
                              Columbus...no właśnie :roll: moja największa zagwostka...wydatek duży ale gdy cena samochodu to 107 czy 114 to już taka wielka róznica nie jest. Zanim podjąlem decyzje, to poszukałem czy można później Columbusa dołożyć itp itd i niestety nie ma tu za dobrych wieści. Stąd decyzja że biorę. Nie wiem do końca czy słuszna...

Zamieszczone przez trasat23
                              Trójramienna wielofunkcyjna kierownica za 500 zł! W konfiguratorze to jest za 100 zł.
                              Zestaw siatek i dywaniki dostałem gratis przy cenie auta 85500zł
                              System kontroli ciśnienia w ogumieniu moim zdaniem zbędny gadżet. Bardziej może denerwować.
                              Silnik też taki wybrałem. Pewnie w zupełności wystarczy.
                              Dobrałbym jeszcze pakiet serwisowy na 4 lata. Ja tak zrobiłem i mam spokój przez cały czas użytkowania samochodu

Teraz tylko złożyć zamówienie i przy dobrych wiatrach odbierzesz na Wigilię :lol:
                              Trójramienna kiera do DSG to 500 zł, za 100 zł jest do manuala
                              System kontroli ciśnienia kosztuje 100 zł a mojemu kumplowi uratował tyłek (jak nie więcej) na autostradzie.
                              Pakiet serwisowy na 4 lata mam tyle że do 60 tysi. Robię ok 15 tysi rocznie więc powinno styknąć.

Zamieszczone przez mufel
                              Nie rozumiem tego, wg Ciebie jakość wykonania w Mazdzie jest na wyższym poziomie nić w O3? Testy na youtube mówią coś innego. Nie wiem czy widziałeś jak sie tunel w M6 rusza cały...Co do jazdy to nie wiem, bo M6 nie jechałem ale ten silnk benzynowy z przyspieszeniem ponad 10 s do setki d* nie urywa. 1,4 TSI to przy tym potwór

Zamieszczone przez greg505
                              Mychu, zamow sobie podgrzewane fotele, albo webasto
                              Mam i jedno i drugie w obecnej A4-ce. I z jednego i z drugiego skorzystałem kilka razy bo mam garaż. Fajna sprawa ale wolę np porządne audio

Komentarz

• trasat23
                                Rider
                                • 2010
                                • 417

1,4tsi kombi elegance czarna
                                Pakiet amazing
                                Srebrne relingi
                                Pakiet Chrom
                                Sunset
                                Trójramienna kierownica
                                Canton
                                Elektryczna klapa bagażnika
                                Podświetlana przestrzeń wokół nóg
                                Fotele obite skórą w tylnej częsci
                                Isofix na przednim fotelu
                                alarm fabryczny
                                Pełne koło zpasowe
                                MaxiDot z kolorowym wyświetlaczem
                                Pakiet serwisowy 4 lata 60 000km.

...i to byłoby na tyle. Brak daty produkcji :roll:

[ Dodano: Pon 31 Mar, 14 20:35 ]
                                Zamieszczone przez Mychu
                                Zrobiłem na szybko konfiguraję mazdy 6 w podobnej kasie

Już sam nie wiem... :cry: :cry: :cry:

Kolega kupił ostatnio Mazdę 6, tylko, że sedan. Miałem okazję pojeździć M6 oraz O3 i powiem szczerze, że nie wiedzę powodów uzasadniających różnicę w cenie.
                                Auta należą do dwóch różnych segmentów, więc oczywiste jest że w M6 będzie ciszej. Materiały jednak w dotyku bardzo podobne, miejsca tyle samo..... więc po co przepłacać.
                                Do tego dochodzi jeszcze droższy serwis.....
                                Ja już wybrałem i nadal będę jeździł O3 :P
                                www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Mychu
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 22

Już sam nie wiem... :cry: :cry: :cry:

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8033
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja się zastanawiałem nad Mazdą 6 i Octavią.
                                    Co tutaj można porównywać? Dwa różne światy :shock:
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Mychu
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 22

Zamieszczone przez AdamB
                                      Ja się zastanawiałem nad Mazdą 6 i Octavią.
                                      Co tutaj można porównywać? Dwa różne światy :shock:
                                      Po czym wnosisz? :diabelski_usmiech :roll:
                                      Testy i subiektywne opinie testujących jakoś tych "dwóch światów" nie widzą

Komentarz

• mufel
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 194

Zamieszczone przez mufel
                                        Nie rozumiem tego, wg Ciebie jakość wykonania w Mazdzie jest na wyższym poziomie nić w O3? Testy na youtube mówią coś innego. Nie wiem czy widziałeś jak sie tunel w M6 rusza cały...Co do jazdy to nie wiem, bo M6 nie jechałem ale ten silnk benzynowy z przyspieszeniem ponad 10 s do setki d* nie urywa. 1,4 TSI to przy tym potwór

Skoro swoją wiedzę opierasz na YT to proponuję również oglądnąć odcinek Automaniaka w ktorym jest porównanie o3 z belką i o2 z wielowachaczem, Mazda 6 165km nie ma ponad 10 s ale ok 9, jeździłem jednym i drugim i powiem szczerze że czuć tu różnicę klas, ale wcale mnie to nie dziwi. bardziej zrozumiałbym tu porównanie superba do m6.
                                        A nie bierzesz pod uwagę 1.8 tsi 4x4 dsg, może słabiej wyposażony ale przewyższa wiele samochodów przednionapędowych nawet klasę wyższych.

Komentarz

• mirek_p11
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 6630
                                          • Volkswagen
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Mychu

Już sam nie wiem...
                                          Zamów to auto w którym lepiej się czujesz

Jakbym zamawiał to oczywiście byłaby to Mazda 6. Wolnossący silnik, piękna linia nadwozia, lepsze wyciszenie przemawiałoby za tym pięknym autem.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                          Fotki

Komentarz

• greg505
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1239

Zamieszczone przez trasat23
                                            1,4tsi kombi elegance czarna
                                            Pakiet amazing
                                            Srebrne relingi
                                            Pakiet Chrom
                                            Sunset
                                            Trójramienna kierownica
                                            Canton
                                            Elektryczna klapa bagażnika
                                            Podświetlana przestrzeń wokół nóg
                                            Fotele obite skórą w tylnej częsci
                                            Isofix na przednim fotelu
                                            alarm fabryczny
                                            Pełne koło zpasowe
                                            MaxiDot z kolorowym wyświetlaczem
                                            Pakiet serwisowy 4 lata 60 000km.

...i to byłoby na tyle. Brak daty produkcji :roll:
                                            I taka wysoka cene dostales? :roll:
                                            Black magic

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Po czym wnosisz? :diabelski_usmiech :roll:
                                              A chociażby po tym :

Zamieszczone przez mirek_p11
                                              Jakbym zamawiał to oczywiście byłaby to Mazda 6. Wolnossący silnik, piękna linia nadwozia, lepsze wyciszenie przemawiałoby za tym pięknym autem.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• SilentEmpire
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 304

Jeśli topic nadal dotyczy alternatywy O3, to ja zmieniłem zamówienie na Superba. W tej samej kasie znacznie lepsze wyposażenie i ponoć w ogóle będzie... w przeciwieństwie do RSa.
                                                SUPERB

Komentarz

• mufel
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 194

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                                  Jeśli topic nadal dotyczy alternatywy O3, to ja zmieniłem zamówienie na Superba. W tej samej kasie znacznie lepsze wyposażenie i ponoć w ogóle będzie... w przeciwieństwie do RSa.
                                                  a jaki czas oczekiwania? ?

Komentarz

• mirek_p11
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 6630
                                                    • Volkswagen
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez SilentEmpire
                                                    Jeśli topic nadal dotyczy alternatywy O3, to ja zmieniłem zamówienie na Superba.
                                                    no i bardzo dobrze postąpiłeś Jaki silnik 2.0 TSI ?

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                    Fotki

Komentarz

Pracuję...